Het laatste nieuws
om vitaal te blijven
Balans in schermtijd: zo bescherm je je mentale gezondheid
22/5/2024 Preventie
Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je urenlang naar een scherm staart? Of het nu voor werk is of tijdens het scrollen door sociale media, onze dagen zijn gevuld met schermtijd. Maar wat doet dit eigenlijk met onze mentale gezondheid? In deze blog nemen we je mee in de wereld van schermen op de werkvloer en ontdekken we samen de invloed ervan op ons welzijn. Plus, we geven je praktische tips om schermtijd te beheersen en je hoofd helder te houden.
Wat is de kracht van eerlijkheid?
30/4/2024 Amplitie
Eerlijkheid wordt gezien als een belangrijke en vooral positieve eigenschap. Het gaat over meer dan alleen het vertellen van de waarheid, welke voor iedereen anders kan zijn. Het is voor velen een vanzelfsprekende kernwaarde die een grote rol speelt in vriendschappen, de liefde en op de werkvloer (arbeidsrelaties). Een eerlijk persoon wordt gezien als betrouwbaar; hij of zij durft zowel positieve als negatieve kanten te tonen van zichzelf, hetgeen groei van de relatie bevordert.
Het effect van sporten op de mentale gezondheid
05/4/2024 Vitaal Concern
Sporten is alom bekend om zijn fysieke voordelen, maar wat veel mensen niet weten, is hoe belangrijk het ook is voor onze mentale gezondheid. Het is essentieel om te begrijpen dat lichaamsbeweging niet alleen ons lichaam sterker maakt, maar ook een positief effect heeft op onze geestelijke gesteldheid. Elles Janssen, coach bij Vitaal Concern, legt de nadruk op de mentale voordelen van regelmatig sporten. Met haar ervaring ziet ze hoe beweging niet alleen de fysieke conditie van mensen verbetert, maar ook hun mentale welzijn een boost geeft.
Hoe alledaagse zingeving jouw productiviteit kan verhogen
28/3/2024 Amplitie
Zingeving is het geheime ingrediënt voor een vervuld leven, een concept dat wereldwijd erkend en nagestreefd wordt. Het geeft ons een reden om elke dag met enthousiasme uit bed te springen. Culturen over de hele wereld hebben hun eigen interpretaties van dit idee, zoals de Japanse 'Ikigai' en het 'Plan de Vida' uit Costa Rica. Beide begrippen benadrukken het belang van het vinden van je passie, iets waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je beloond wordt, of simpelweg een duidelijk levenspad en doelen om na te streven. Wetenschappelijk onderzoek vanuit het CBS ondersteunt het idee dat zingeving cruciaal is voor ons welzijn. Studies tonen aan dat een sterk gevoel van doelgerichtheid niet alleen geassocieerd wordt met een betere mentale gezondheid, maar ook kan bijdragen aan een langer leven. Mensen die een duidelijk doel in het leven hebben, leven tot zeven jaar langer. Deze bevindingen benadrukken dat alledaagse zingeving niet alleen een luxe is voor degenen die de tijd hebben om erover na te denken; het is een essentiële factor die ons welzijn, geluk en zelfs onze levensduur beïnvloedt. Door de principes van 'Ikigai' en 'Plan de Vida' te omarmen, kunnen we leren om elke dag met meer intentie en voldoening te leven. Het biedt een rijk kader voor zelfontdekking en het nastreven van een leven dat niet alleen goed is voor onszelf, maar ook waardevol is voor de gemeenschap om ons heen.
Hoe kan ik gelukkiger worden in het leven: 5 tips
19/3/2024 Amplitie
Wie googelt naar de definitie van het woord “geluk” komt, in min of meer overeenkomstige bewoording, uit op “tevreden zijn met de huidige omstandigheden”. Dit lijkt echter niet zomaar de lading te dekken, want ook het hebben van voorspoed, zonder dat je hier invloed op uitoefent, zoals winnen in een loterij, mazzeltjes, meevaller of positieve ervaringen worden “geluk hebben” genoemd. Geluk kan een gevoel zijn, een positieve emotie, welke kan worden ervaren wanneer sprake is van genot, plezier maken en de afwezigheid van mentale onrust en lichamelijk lijden. Geluk is het vervullen van diepere behoeftes en blijkt zelfs genetisch bepaald te zijn. De definitie van geluk is voor iedereen anders, maar over één ding zijn de meeste mensen het eens: geluk is niet te koop.
Zelfverzekerd op de werkvloer: tips voor zelfvertrouwen in je carrière
05/3/2024 Coach on the road
Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf. Het is de kijk die je hebt op hoe je omgaat met situaties die op je pad komen. In de positieve psychologie wordt zelfvertrouwen uitgedrukt als de balans tussen vaardigheid en waardigheid. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je assertief en veerkrachtig, je neemt zelf de regie over de situatie. Zelfvertrouwen zal het resultaat en de kwaliteit van je werk en je relaties dan ook positief beïnvloeden.
De dag van het werkplezier in de zorg
25/1/2024 Vitaal Concern
Elke laatste dinsdag van de maand januari wordt stilgestaan bij het thema “Werkplezier in de Zorg”. De zorgsector is de op één na grootste beroepssector in Nederland en omvat beroepen als artsen/medisch specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen en maatschappelijk werkers, maar ook leidinggevenden en zorgmanagers.
Op weg naar Mentale Veerkracht met Coach on the Road
04/1/2024 Coach on the road
Mentale veerkracht is essentieel in onze snelle en stressvolle wereld. Het staat voor het vermogen om effectief om te gaan met stress, druk, en uitdagingen, en om sterk terug te komen na tegenslagen. In deze blog verkennen we hoe 'Coach on the Road', een initiatief van Vitaal Concern, bijdraagt aan het versterken van deze cruciale eigenschap.
De kracht van positief denken bij het beheer van verzuim
09/8/2023 Curatie
Ziekteverzuim is een uitdaging die alle organisaties raken, maar de aanpak kan een significante verschuiving ondergaan door de kracht van positief denken te omarmen. Het concept van positief denken is niet beperkt tot persoonlijke ontwikkeling; het strekt zich uit tot elk facet van een organisatie, inclusief verzuimbeheer. Deze denkwijze kan een omgeving creëren die het herstel bevordert en een snellere terugkeer naar het werk mogelijk maakt. In dit artikel onderzoeken we de rol en voordelen van positief denken bij verzuimbeheer, hoe het te implementeren en bieden we praktische tips om het verzuim op je werkplek te verminderen.
Het verzuimprotocol: essentiële stappen voor een snelle re-integratie
09/8/2023 Curatie
Het beheersen van verzuim is een uitdagende taak voor elke organisatie. Eén instrument dat een cruciale rol speelt bij het bereiken van dit doel is het verzuimprotocol. Een effectief verzuimprotocol kan niet alleen helpen bij het verminderen van verzuim, maar ook zorgen voor een snellere re-integratie van medewerkers. In deze blog bespreken we het belang van een goed verzuimprotocol, hoe het werkt, en hoe het bijdraagt aan snellere re-integratie. We bespreken ook de essentiële stappen bij het opstellen van een verzuimprotocol en hoe je dit in jouw eigen organisatie kunt implementeren.
Waarom een veerkrachtige organisatie minder verzuim heeft
09/8/2023 Curatie
Veel organisaties staan voor uitdagingen en onvermijdelijke tegenslagen. Het vermogen om deze te weerstaan en er sterker uit te komen, wordt veerkracht genoemd. Veerkrachtige organisaties kunnen niet alleen beter omgaan met stress en veranderingen, maar ervaren ook minder verzuim. Dit artikel gaat dieper in op het verband tussen veerkracht en verzuim en biedt inzichten en strategieën om de veerkracht binnen uw organisatie te versterken.
De kracht van effectieve communicatie in verzuimbeheer
08/8/2023 Curatie
Bij het managen van verzuim speelt communicatie een cruciale rol. Het kan het verschil betekenen tussen succesvol re-integreren en onnodig langdurig verzuim. Deze blog belicht hoe effectieve communicatie het verzuimbeheer bevordert en hoe je het in je eigen organisatie kunt toepassen. Ontdek de kracht van communicatie in verzuimbeheer, ondersteund door onderzoeken, praktische strategieën en concrete tips.