De dag van het werkplezier in de zorg

25/01/2024 Vitaal Concern
De dag van het werkplezier in de zorg

Elke laatste dinsdag van de maand januari wordt stilgestaan bij het thema  “Werkplezier in de Zorg”. De zorgsector is de op één na grootste beroepssector in Nederland en omvat beroepen als artsen/medisch specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen en maatschappelijk werkers, maar ook leidinggevenden en zorgmanagers.

Sinds 2016 neemt het aantal werknemers binnen deze sector toe, begin vorig jaar werkten ca. 1,4 miljoen Nederlanders in de zorg, dit is ruim 15% van alle werkenden! (Bron: CBS)

De meeste zorgmedewerkers kiezen voor het werk dat zij doen vanuit passie, intrinsieke motivatie en een gevoel betrokken te willen zijn. Niet voor niets is deze dag dan ook in het leven geroepen om niet alleen de zorgmedewerkers zelf meer waardering te laten krijgen voor hun werk, maar ook om te benadrukken hoe belangrijk hun rol is in onze maatschappij.

Het (werk)geluk en de gezondheid van deze beroepsgroep is een belangrijke pijler waarop de kwaliteit en het vermogen van ons zorgsysteem is gebouwd. Het verhogen van het werkplezier draagt hier dan ook positief aan bij; het voorkomt onnodig ziekteverzuim en leidt tot een hogere productiviteit met meer focus en aandacht voor de patiënt en voor elkaar.

Wat wordt verstaan onder werkplezier?

Werkplezier wordt omschreven als:  werk doen dat je leuk vindt en waar je blij van wordt (Bron: workjoy.nl). Het gaat over voldoening halen uit wat je doet, en hier waardering voor krijgen, het behalen van (gezamenlijke) doelen en het hebben van een goede werk-privé balans. Ook worden betrokkenheid (bij een organisatie) en aandacht voor elkaar (collega’s) vaak genoemd als voorwaarden voor het hebben van werkplezier.

Daarnaast is het in de eerste plaats belangrijk dat je zelf in balans bent, zowel fysiek, en mentaal, als sociaal-emotioneel en spiritueel (zingeving), en dat je voldoende autonomie ervaart. Alleen dan ben je goed in staat keuzes te maken om je eigen werkplezier te vergroten.

Wanneer gekeken wordt naar de zorgsector zijn de omgang met collega's, de interactie met cliënten, de werkdruk, het soort werkzaamheden en de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden belangrijke factoren die werkplezier bepalen (Bron: zorgvoorbeter.nl). Aan deze thema’s dient dan ook continu gewerkt te worden, om werkplezier te behouden en te vergroten!

Hoe vergroot je dan het Werkplezier in de Zorg?

Hieronder geven we 5 tips:
 

  1. Geef elkaar regelmatig complimenten en spreek je waardering uit naar collega’s:
    Complimenten zorgen voor een positief gevoel en dit draagt bij aan de productiviteit en prestaties van werknemers. Het is een vorm van verbindende communicatie, wat kan leiden tot structurele veranderingen in jezelf en je werkomgeving, reden genoeg dus om regelmatig een complimentje uit te delen!
     
  2. Zorg voor een gezamenlijk doel
    Zorgen doe je (meestal) niet alleen, de meeste zorgmedewerkers werken in teamverband. Het hebben van een gezamenlijk doel draagt bij aan het team-gevoel en het gevoel van betrokkenheid bij de organisatie waar je werkt. Het is fijn om terug te kunnen vallen op je collega’s als het even tegen zit, maar nog fijner is het om samen succes te kunnen vieren wanneer doelen behaald worden. Daar wordt toch iedereen blij van?
     
  3. Er bestaan voldoende persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden
    De zorgsector is een zich continu ontwikkelend werkveld en voldoende bij- en nascholing is vaak noodzakelijk om in jouw werk up to date te blijven. Niet alleen draagt dit bij aan het waarborgen van de kwaliteit van de zorg, maar ook aan je eigen ontwikkeling.  Daarnaast is het belangrijk om je niet alleen vakinhoudelijk te blijven ontwikkelen, maar ook op persoonlijk vlak, zodat je je als mens steeds als een vitaal en veerkrachtig individu staande kan blijven houden in een dynamische wereld met continu veranderende omstandigheden. Sommige werkgevers bieden een persoonlijk ontwikkelingsbudget, welke je kan inzetten voor bijvoorbeeld een coaching traject, informeer eens naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie.
     
  4. Zorg voor voldoende uitdaging in het werk dat je doet
    Werken in de zorg kan een uitdaging op zich zijn, maar verlies daarbij je eigen uitdagingen niet uit het oog! Het is goed om hier regelmatig bij stil te staan, bijvoorbeeld samen met je leidinggevende tijdens voortgangsgesprekken. Zo blijf je gefocust op wat jij wilt bereiken. Het ervaren van uitdaging in het werk dat je doet draagt bij aan je eigen ontwikkeling doordat zelfvertrouwen en vaardigheden groeien, waardoor uiteindelijk ook jouw werkplezier!
     
  5. Werk en privé zijn in balans
    Dit klinkt misschien als een open deur, maar is daarom niet minder belangrijk! Voldoende ontspanning na het werk zorgt ervoor dat je voldoende oplaadt om de volgende werkdag weer vitaal van start te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je naast het werk een goede (mentale) uitlaatklep hebt, bijvoorbeeld in de vorm van sport of hobby’s, omdat de zorgbranche soms confronterend en emotioneel pittig kan zijn. Zorgen voor een ander doe je tenslotte het beste als je zelf lekker in je vel zit.
In de zorg is elke dag vol toewijding een feest van het hart. Op de Dag van het Werkplezier vieren we deze hartverwarmende passie.

Conclusie

Zorgen doe je samen, het creëren van werkplezier ook. Kijk voor meer tips over werkplezier en vergroten van veerkracht en vitaliteit regelmatig op onze blogpagina, of abonneer je op onze nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van ons aanbod.

Veelgestelde Vragen

Wat is de Dag van het Werkplezier in de Zorg?
De Dag van het Werkplezier in de Zorg wordt gevierd op elke laatste dinsdag van januari. Het is een dag om stil te staan bij het thema "Werkplezier in de Zorg" en om waardering te tonen voor de rol van zorgmedewerkers in onze maatschappij.

Waarom is deze dag belangrijk?
Deze dag erkent het belang van werkplezier in de zorgsector, die een significante impact heeft op de gezondheid en het geluk van de medewerkers, en daarmee op de kwaliteit van de zorg. Het bevorderen van werkplezier vermindert ziekteverzuim en verhoogt productiviteit en aandacht voor patiënten.

Hoeveel mensen werken in de zorgsector in Nederland?
Begin vorig jaar waren er ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders werkzaam in de zorg, wat ruim 15% van alle werkenden in Nederland vertegenwoordigt.

Wat wordt verstaan onder werkplezier?
Werkplezier wordt omschreven als het doen van werk dat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Het omvat voldoening, waardering, het behalen van doelen, een goede werk-privé balans, betrokkenheid bij de organisatie, en aandacht voor elkaar.

Welke factoren bepalen werkplezier in de zorg?
Belangrijke factoren zijn de omgang met collega's, interactie met cliënten, werkdruk, soort werkzaamheden en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.

Misschien ook interessant

Het effect van sporten op de mentale gezondheid
05/4/2024 Vitaal Concern
Sporten is alom bekend om zijn fysieke voordelen, maar wat veel mensen niet weten, is hoe belangrijk het ook is voor onze mentale gezondheid. Het is essentieel om te begrijpen dat lichaamsbeweging niet alleen ons lichaam sterker maakt, maar ook een positief effect heeft op onze geestelijke gesteldheid. Elles Janssen, coach bij Vitaal Concern, legt de nadruk op de mentale voordelen van regelmatig sporten. Met haar ervaring ziet ze hoe beweging niet alleen de fysieke conditie van mensen verbetert, maar ook hun mentale welzijn een boost geeft.
De dag van het werkplezier in de zorg
25/1/2024 Vitaal Concern
Elke laatste dinsdag van de maand januari wordt stilgestaan bij het thema “Werkplezier in de Zorg”. De zorgsector is de op één na grootste beroepssector in Nederland en omvat beroepen als artsen/medisch specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen en maatschappelijk werkers, maar ook leidinggevenden en zorgmanagers.