Hoe kan ik gelukkiger worden in het leven: 5 tips

19/03/2024 Amplitie
Hoe kan ik gelukkiger worden in het leven: 5 tips

Wie googelt naar de definitie van het woord “geluk” komt, in min of meer overeenkomstige bewoording, uit op “tevreden zijn met de huidige omstandigheden”. Dit lijkt echter niet zomaar de lading te dekken, want ook het hebben van voorspoed, zonder dat je hier invloed op uitoefent, zoals winnen in een loterij, mazzeltjes, meevaller of positieve ervaringen worden “geluk hebben” genoemd. Geluk kan een gevoel zijn, een positieve emotie, welke kan worden ervaren wanneer sprake is van genot, plezier maken en de afwezigheid van mentale onrust en lichamelijk lijden. Geluk is het vervullen van diepere behoeftes en blijkt zelfs genetisch bepaald te zijn. De definitie van geluk is voor iedereen anders, maar over één ding zijn de meeste mensen het eens: geluk is niet te koop.

Gelukkig is geluk wél iets waar je zelf invloed op hebt!  Naast leefomstandigheden, welke vaak juist lastiger beïnvloedbaar zijn, zijn het eigen denken en gedrag de belangrijkste factoren waarmee je de mate van je geluk wel positief kunt beïnvloeden. De focus op positieve emoties, evenals op relaties, zingeving en succes (o.a. in werk) wordt vanuit de positieve psychologie, ook wel de gelukswetenschap, ingezet om te streven naar het ervaren van meer geluk.

Hoe werkt dat dan en hoe kun jij aan jouw geluk werken en dit misschien wel vergroten? Hier geven we 5 praktische tips en oefeningen waarmee jij meteen aan de slag kunt!

Werken aan geluk

  1. Dankbaarheidsoefening: Houd een dagboekje bij waarin je dagelijks, bij voorkeur op een vast moment (zoals voor het slapen gaan) terugkijkt op jouw positieve ervaringen of (kleine) successen van die dag waar je dankbaar voor bent. Door hier bewust voor het slapen gaan mee bezig te zijn sluit je de dag af met positieve gevoelens, wat waarschijnlijk ook nog zorgt voor een betere nachtrust! Dubbel geluk!
     
  2. Doe iets voor een ander: “geven” en “delen” activeert die gebieden in het brein waar gevoelens als voldoening, sociale connectie en vertrouwen worden gestimuleerd, door dat het hormoon endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) wordt vrijgemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om het geven van iets fysieks, zoals geld, maar juist ook om het geven of delen van jouw tijd, energie, ideeën of aandacht. Mooi meegenomen is dat de ander, die iets van jou ontvangt, daar zelf ook blijer van wordt. Nog een keer dubbel geluk dus.
     
  3. Bewust in het hier en nu: “Er zijn slechts 2 dagen in het jaar waarop niets gedaan kan worden. Gisteren en morgen”. Een beroemde uitspraak van de Dalai Lama, waarmee dus eigenlijk bedoeld wordt dat alleen het hier en nu van belang is. Dit is het uitgangspunt van Mindfulness, een aandachtstraining waarmee bewustzijn in het hier en nu wordt getraind:  je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf. De effectiviteit van mindfulness is uitgebreid wetenschappelijk aangetoond: er vinden positieve veranderingen plaats en ook verbetert mindfulness je zelfbeeld én je wereldbeeld. Het vermindert stress, negatief denken, zorgen en piekeren en het verbetert geheugen en leervermogen en zorgt zelfs voor sneller herstel na ziekte! In principe kun je bijna alle activiteiten in je dagelijks leven mindful uitvoeren, begin bijvoorbeeld eens met een bewuste buikademhaling gedurende 5-10 minuten per dag, of maak eens een wandeling met de volledige aandacht voor alles wat je onderweg tegenkomt aan geuren, kleuren en geluiden.
     
  4. Visualiseer een positieve toekomst: Het is bewezen dat gedachten (en dus ook visualisaties) dezelfde mentale instructies produceren, als werkelijke acties (Bron: het NLP Instituut). Je kunt dus letterlijk je eigen geluk creëren met jouw ideeën! Door te visualiseren (beelden te vormen in gedachten), worden in het brein nieuwe neurale paden gecreëerd waardoor het sneller “denkt” dat je deze acties daadwerkelijk uitvoert. je brein kiest sneller díe paden op het moment dat je de gevisualiseerde actie daadwerkelijk gaat uitvoeren. Omdat die actie al bekend is voor je brein, kan het je gedrag of prestaties verbeteren en daarmee bijdragen aan het bereiken van je doelen. Je toekomst voor je zien vergroot dus de kans dat je wensen uitkomen!
     
  5. Vervul je behoeften: anderen kunnen bijdragen aan jouw geluk, maar jouw geluk hangt niet af van een ander. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Het is daarom belangrijk stil te staan bij je eigen behoeften, en hoe jij deze kunt vervullen. Ken jij je eigen behoeften? Vraag je je wel eens af wat je nou eigenlijk nodig hebt? Door regelmatig een korte check bij jezelf uit te voeren kun je hier wellicht beter antwoord op geven. Neem dagelijks, of liever nog meerdere keren per dag, eens 5 minuten de tijd waarin je jezelf de volgende vragen stelt: Hoe is het met mij? Wat voel ik en waar in mijn lijf? Wat heb ik nu nodig?

    Het resultaat? Minder negatieve en meer positieve gevoelens, dat maakt jou toch een gelukkiger mens!
Een simpele daad van vriendelijkheid kan een hele dag omdraaien. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor jou.

Geluk(t)!

Geluk kun je creëren en met bovenstaande tips kun je zelf gemakkelijk en laagdrempelig de eerste stappen zetten naar een gelukkiger leven.

Heb je toch behoefte aan meer begeleiding of ondersteuning? Of wil je weten welke mogelijkheden er zijn m.b.t. bijvoorbeeld coaching of mindfulness training? Neem dan contact met ons op, volg ons op de socials of abonneer je voor onze nieuwsbrief.
 

Veelgestelde Vragen

Is geluk echt maakbaar?
Ja, geluk is tot op zekere hoogte maakbaar. Onderzoek binnen de positieve psychologie toont aan dat ons denken en gedrag significante invloed hebben op onze ervaring van geluk. Door bewust te werken aan aspecten zoals dankbaarheid, positiviteit, en mindfulness, kun je jouw ervaring van geluk verhogen.

Kan ik gelukkig zijn ondanks negatieve leefomstandigheden?
Absoluut. Hoewel leefomstandigheden invloed hebben op ons geluksgevoel, is het mogelijk om gelukkig te zijn ondanks uitdagingen. Het gaat om de focus op de dingen waar je wel controle over hebt, zoals je houding, gedachten, en de manier waarop je op situaties reageert.

Hoe kan mindfulness bijdragen aan mijn geluk?
Mindfulness helpt je om in het huidige moment te leven, bewust van je gedachten, gevoelens, en omgeving zonder oordeel. Dit verhoogt je bewustzijn van het huidige moment en vermindert piekeren over het verleden of de toekomst, wat kan leiden tot een toename in geluk en vermindering van stress.

Is geluk genetisch bepaald?
Geluk heeft zeker een genetische component, maar genetica bepaalt niet alles. Studies suggereren dat ongeveer 40-50% van ons geluksniveau door genetica wordt beïnvloed, maar de rest wordt bepaald door onze levensomstandigheden en eigen acties. Dit betekent dat er aanzienlijke ruimte is om aan ons geluk te werken door onze houding en gedrag aan te passen.

Misschien ook interessant

Wat is de kracht van eerlijkheid?
30/4/2024 Amplitie
Eerlijkheid wordt gezien als een belangrijke en vooral positieve eigenschap. Het gaat over meer dan alleen het vertellen van de waarheid, welke voor iedereen anders kan zijn. Het is voor velen een vanzelfsprekende kernwaarde die een grote rol speelt in vriendschappen, de liefde en op de werkvloer (arbeidsrelaties). Een eerlijk persoon wordt gezien als betrouwbaar; hij of zij durft zowel positieve als negatieve kanten te tonen van zichzelf, hetgeen groei van de relatie bevordert.
Hoe alledaagse zingeving jouw productiviteit kan verhogen
28/3/2024 Amplitie
Zingeving is het geheime ingrediënt voor een vervuld leven, een concept dat wereldwijd erkend en nagestreefd wordt. Het geeft ons een reden om elke dag met enthousiasme uit bed te springen. Culturen over de hele wereld hebben hun eigen interpretaties van dit idee, zoals de Japanse 'Ikigai' en het 'Plan de Vida' uit Costa Rica. Beide begrippen benadrukken het belang van het vinden van je passie, iets waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je beloond wordt, of simpelweg een duidelijk levenspad en doelen om na te streven. Wetenschappelijk onderzoek vanuit het CBS ondersteunt het idee dat zingeving cruciaal is voor ons welzijn. Studies tonen aan dat een sterk gevoel van doelgerichtheid niet alleen geassocieerd wordt met een betere mentale gezondheid, maar ook kan bijdragen aan een langer leven. Mensen die een duidelijk doel in het leven hebben, leven tot zeven jaar langer. Deze bevindingen benadrukken dat alledaagse zingeving niet alleen een luxe is voor degenen die de tijd hebben om erover na te denken; het is een essentiële factor die ons welzijn, geluk en zelfs onze levensduur beïnvloedt. Door de principes van 'Ikigai' en 'Plan de Vida' te omarmen, kunnen we leren om elke dag met meer intentie en voldoening te leven. Het biedt een rijk kader voor zelfontdekking en het nastreven van een leven dat niet alleen goed is voor onszelf, maar ook waardevol is voor de gemeenschap om ons heen.
Hoe kan ik gelukkiger worden in het leven: 5 tips
19/3/2024 Amplitie
Wie googelt naar de definitie van het woord “geluk” komt, in min of meer overeenkomstige bewoording, uit op “tevreden zijn met de huidige omstandigheden”. Dit lijkt echter niet zomaar de lading te dekken, want ook het hebben van voorspoed, zonder dat je hier invloed op uitoefent, zoals winnen in een loterij, mazzeltjes, meevaller of positieve ervaringen worden “geluk hebben” genoemd. Geluk kan een gevoel zijn, een positieve emotie, welke kan worden ervaren wanneer sprake is van genot, plezier maken en de afwezigheid van mentale onrust en lichamelijk lijden. Geluk is het vervullen van diepere behoeftes en blijkt zelfs genetisch bepaald te zijn. De definitie van geluk is voor iedereen anders, maar over één ding zijn de meeste mensen het eens: geluk is niet te koop.