Zelfverzekerd op de werkvloer: tips voor zelfvertrouwen in je carrière

05/03/2024 Coach on the road
Zelfverzekerd op de werkvloer: tips voor zelfvertrouwen in je carrière

Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf. Het is de kijk die je hebt op hoe je omgaat met situaties die op je pad komen. In de positieve psychologie wordt zelfvertrouwen uitgedrukt als de balans tussen vaardigheid en waardigheid. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je assertief en veerkrachtig, je neemt zelf de regie over de situatie. Zelfvertrouwen zal het resultaat en de kwaliteit van je werk en je relaties dan ook positief beïnvloeden.

Zelfvertrouwen ontstaat in de loop van je leven en wordt gevormd door ervaringen, opvoeding en de mensen om je heen waarmee je opgroeit. Negatieve ervaringen in je jeugd, zoals pesten en buitengesloten worden, dragen bij aan de ontwikkeling van een negatief zelfbeeld, een sterk aanwezige interne criticus en weinig zelfvertrouwen, iets waar je ook op latere leeftijd, bijvoorbeeld in je werk, nog veel hinder van kunt ondervinden!

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Maar hoe vergroot je je zelfvertrouwen dan? Is zelfvertrouwen wel (aan) te leren? En op welke manier draagt het vergroten van je zelfvertrouwen bij aan de successen in je carrière? Hieronder 5 tips die jou zelfverzekerd de werkvloer op helpen:

  1. Zorg goed voor jezelf: zelfvertrouwen begint bij zelfzorg. Zelfzorg is weten welke behoeftes je hebt en daar gehoor aan geven. Het betekent dat je jezelf serieus neemt en aandacht hebt voor jezelf. Goede zelfzorg draagt bij aan een opgeladen batterij, zodat je energiek aan het werk kunt en je kunt focussen op datgene wat jouw aandacht behoeft. Je zet jezelf op de eerste plaats omdat je weet dat dat nodig is om anderen optimaal van dienst te kunnen zijn.  Dat is dus niet egoïstisch, maar getuigt juist van zelfverzekerdheid!
     
  2. Zet je talent in en doe waar je energie van krijgt: je voelt je zelfverzekerder wanneer je weet dat wat je doet, je ook echt goed kan! Zorg er dan ook voor dat jij jouw talenten benut in het werk dat je doet. Werk doen dat niet passend is voor je, motiveert niet en maakt dat je er energetisch op leeg loopt. Het versterkt de impact van het maken van fouten op een negatieve manier, waardoor je minder ontvankelijk bent voor opbouwende kritiek. Je hebt zelf immers al bewezen dat je faalt… toch? Bespreek met je leidinggevende, bijvoorbeeld tijdens je voortgangsgesprekken of in een persoonlijk ontwikkelingsgesprek, waar jouw vuurtje van gaat branden, zodat jij je vol energie en zelfvertrouwen kan blijven richten op datgene waar je goed in bent.
     
  3. Vier je successen (en leer van je fouten): leg de focus op de positieve gebeurtenissen in je werk zodat je zelf gaat ervaren dat jouw inzet leidt tot succes. Door met je collega’s elkaars successen te vieren, stimuleer je elkaars zelfvertrouwen, wat leidt tot meer positieve energie en een hogere productiviteit op de werkvloer.

    Ook het maken (en erkennen) van fouten kan leiden tot succes, op zowel persoonlijk vlak als in je carrière. Door uit je fouten lessen te trekken, kritiek te ontvangen en hierin mogelijkheden tot groei en ontwikkeling te zien, kom je steviger in je schoenen te staan, je wordt hierdoor immers weer een beetje beter in je werk.  Effectief incasseren van (opbouwende) kritiek is echter niet gemakkelijk, maar kun je wel leren! Coaching of training kan hier bijvoorbeeld goed in ondersteunen.
     
  4. Blijf je ontwikkelen en vergroot je kennis en kunde: hoe meer je weet en kunt, des te zelfverzekerder jij op het werk zult verschijnen. En hoe goed voelt het als je collega’s naar jou toe komen voor advies? Dat geeft je zelfvertrouwen direct een flinke boost. Blijf je daarom ontwikkelen, gericht op jouw talenten, zo houd je niet alleen je eigen vuurtje brandend, maar draagt dit ook bij aan de productiviteit en de waardering voor jouw inzet door je collega’s. Bekijk eens samen met je leidinggevende welke (persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn bij jullie organisatie, wellicht is hier zelfs een (persoonlijk) budget voor.
     
  5. Vergelijk jezelf niet met anderen: Het is best lastig om in een wereld waarin we alles van elkaar zien en weten, jezelf niet te gaan vergelijken met anderen. Dit gebeurt ook op de werkvloer. Hierdoor kan jouw lat onrealistisch hoog komen te liggen, waardoor je in een constante staat van onzekerheid verkeert... Eigenlijk vreemd, want logischerwijs zijn we toch allemaal anders?

    Omarm elkaars verschillen, en erken dat elk van jouw collega’s zijn of haar eigen unieke talenten bezit. Jullie zijn niet elkaars concurrenten, maar vullen elkaar juist aan in het gezamenlijke doel dat jullie voor ogen hebben. Heb vertrouwen in je eigen unieke jij!
Investeer in jezelf: blijf groeien, leren en je kennis vergroten. Zelfvertrouwen volgt vanzelf.

Conclusie

De wereld om ons heen stelt het vertrouwen in onszelf soms behoorlijk op de proef. Zelfverzekerdheid lijkt hierdoor geen vanzelfsprekendheid meer, maar is iets waar continu aan gewerkt dient te worden om werknemers vitaal en veerkrachtig te houden.
Het inzetten van trainingen of coaching-trajecten, zoals het Veerkracht Traject of Coach on the Road Traject, kan hierbij helpen.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons aanbod in coaching of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen

Kan zelfvertrouwen echt aangeleerd worden, ook als je van nature onzeker bent?
Ja, zelfvertrouwen kan zeker ontwikkeld en versterkt worden, zelfs als je van nature onzeker bent. Het gaat om het opbouwen van positieve ervaringen, het herkennen en benutten van je talenten, en het leren omgaan met uitdagingen. Door bewust te werken aan zelfzorg, het vieren van successen, en het omarmen van fouten als leermomenten, kun je een solide basis van zelfvertrouwen opbouwen.

Hoe kan ik mijn talenten ontdekken en inzetten op de werkvloer om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
Je talenten ontdekken en inzetten begint met zelfreflectie en mogelijk feedback vragen aan collega's of leidinggevenden. Denk na over activiteiten waar je energie van krijgt en taken waarin je uitblinkt. Een gesprek met je leidinggevende over je sterke punten en interesses kan ook helpen. Bovendien kan het volgen van trainingen of workshops je inzicht geven in je unieke vaardigheden en hoe je deze effectief kunt inzetten.

Wat kan ik doen als ik een fout maak op het werk en bang ben dat dit mijn zelfvertrouwen schaadt?
Het is belangrijk om fouten te zien als groeikansen. Iedereen maakt fouten, en de sleutel is om ervan te leren. Bespreek je fout openlijk, vraag om feedback, en bedenk samen met je team of leidinggevende hoe soortgelijke fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Dit proces kan je zelfvertrouwen juist versterken, omdat je actief werkt aan verbetering en veerkracht toont.

Hoe kan ik mezelf blijven ontwikkelen en mijn kennis en kunde vergroten zonder overweldigd te raken
Stel realistische doelen voor je professionele ontwikkeling en breek deze op in kleinere, haalbare stappen. Kies voor trainingen of cursussen die aansluiten bij je interesses en carrièredoelen. Tijdmanagement en prioriteiten stellen zijn ook cruciaal; focus op wat het belangrijkste is voor jouw groei. Vergeet niet om je successen te vieren, hoe klein ze ook mogen zijn, en wees geduldig met jezelf.

Hoe kan ik stoppen met mezelf constant te vergelijken met mijn collega's?
Begin met het erkennen van je eigen successen en unieke bijdragen aan het team. Onthoud dat iedereen zijn eigen sterke punten en ontwikkelpunten heeft, en dat vergelijken zelden een volledig accuraat beeld geeft. Focus op je eigen groeipad en stel persoonlijke doelen. Als je merkt dat je jezelf vergelijkt, herinner jezelf dan aan je eigen prestaties en werk aan een mindset van groei en zelfverbetering.

Misschien ook interessant

Zelfverzekerd op de werkvloer: tips voor zelfvertrouwen in je carrière
05/3/2024 Coach on the road
Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf. Het is de kijk die je hebt op hoe je omgaat met situaties die op je pad komen. In de positieve psychologie wordt zelfvertrouwen uitgedrukt als de balans tussen vaardigheid en waardigheid. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je assertief en veerkrachtig, je neemt zelf de regie over de situatie. Zelfvertrouwen zal het resultaat en de kwaliteit van je werk en je relaties dan ook positief beïnvloeden.
Op weg naar Mentale Veerkracht met Coach on the Road
04/1/2024 Coach on the road
Mentale veerkracht is essentieel in onze snelle en stressvolle wereld. Het staat voor het vermogen om effectief om te gaan met stress, druk, en uitdagingen, en om sterk terug te komen na tegenslagen. In deze blog verkennen we hoe 'Coach on the Road', een initiatief van Vitaal Concern, bijdraagt aan het versterken van deze cruciale eigenschap.