Op weg naar Mentale Veerkracht met Coach on the Road

04/01/2024 Coach on the road
Op weg naar Mentale Veerkracht met Coach on the Road

Mentale veerkracht is essentieel in onze snelle en stressvolle wereld. Het staat voor het vermogen om effectief om te gaan met stress, druk, en uitdagingen, en om sterk terug te komen na tegenslagen. In deze blog verkennen we hoe 'Coach on the Road', een initiatief van Vitaal Concern, bijdraagt aan het versterken van deze cruciale eigenschap.
 

Wat is Mentale Veerkracht?

Mentale veerkracht is het psychologische vermogen om je aan te passen aan en te herstellen van persoonlijke en professionele uitdagingen. Het gaat verder dan weerbaarheid; het omvat het vermogen om te groeien en te bloeien ondanks de uitdagingen. Veerkrachtige individuen tonen niet alleen herstel na tegenslagen, maar kunnen ook positieve veranderingen teweegbrengen in hun leven als reactie op moeilijke omstandigheden.

Het Belang van Mentale Veerkracht op de Nederlandse Werkvloer

Meer dan één op de vijf werknemers die verzuimden, gaf aan dat hun klachten bij het laatste verzuim volledig of deels door hun werk veroorzaakt werden, waarbij een hoge werkdruk als meest voorkomende reden werd genoemd, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is een wake-up call voor iedereen op de Nederlandse werkvloer, zowel voor de dagelijkse werknemer als de HR-professional.

In onze drukke werkomgeving, met zijn constante deadlines en uitdagingen, is het hebben van mentale veerkracht geen luxe meer, maar een pure noodzaak. Het gaat hier niet alleen om het overleven van stressvolle perioden, maar ook om het behouden van je productiviteit en plezier in je werk.

De Rol van Coach on the Road in het Bevorderen van Mentale Veerkracht

Coach on the Road, opgezet door Vitaal Concern, is een innovatief programma dat zich richt op het verbeteren van mentale veerkracht. Er kunnen verschillende trajecten (preventief) worden ingezet, afhankelijk van de behoeften, om werknemers te helpen bij het omgaan met (werk-gerelateerde) stress. De aanpak is gericht op het identificeren van stressfactoren en het ontwikkelen van persoonlijke strategieën, om zo (langdurig) verzuim te voorkomen. 

Hoe Coach on the Road Werkt: Een Gepersonaliseerde Aanpak

Elke deelnemer aan het Coach on the Road-programma ontvangt een op maat gemaakt traject. De coaches hebben diverse specialismen, waardoor ze nauw kunnen aansluiten op de specifieke behoeften van elke werknemer. Of het nu gaat om het omgaan met specifieke stressoren, het verbeteren van de werk-privébalans of het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën, de coaches bieden de nodige ondersteuning.

Het Belang van Snelle Interventie

Een sleutelaspect van Coach on the Road is de snelle interventie. Door binnen drie werkdagen contact op te nemen met de werknemer en binnen een week een intakegesprek te regelen in te plannen, zorgt het programma Coach on the Road ervoor dat de werknemers snel de hulp krijgen die ze nodig hebben. Deze snelle respons helpt bij het voorkomen van langdurig ziekteverzuim en zorgt, indien verzuim al aan de orde is, voor een snellere terugkeer naar werk.

Deskundige Begeleiding en Bewezen Methoden

De coaches  van Coach on the Road gebruiken een verscheidenheid aan bewezen methoden en technieken, zoals leefstijlcoaching, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), oplossingsgerichte en positieve psychologie, Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), visualisatie, stress release en mindfulness. Deze technieken zijn niet alleen gericht op het verlichten van symptomen (stress)klachten, maar ook op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van stress en het bevorderen van langetermijnveranderingen.

Mentale veerkracht gaat over meer dan alleen het aanpakken van uitdagingen; het stelt ons in staat om er sterker uit te komen.

Een Stap voorwaarts in Mentale Veerkracht

In een wereld waar mentale uitdagingen steeds meer voorkomen, biedt Coach on the Road een essentiële service. Door individuen te helpen hun mentale veerkracht te ontwikkelen en te onderhouden, draagt het programma niet alleen bij aan het persoonlijke welzijn, maar ook aan het succes van organisaties. Een investering in mentale veerkracht is een investering in de toekomst van zowel werknemers als bedrijven.

Veelgestelde Vragen over Mentale Veerkracht

Wat is Mentale Veerkracht?
Mentale veerkracht is het vermogen om effectief om te gaan met stress, uitdagingen en tegenslagen, en hier sterker uit te komen.

Waarom is Mentale Veerkracht Belangrijk?
Het is cruciaal voor het welzijn op de werkplek, helpt bij het behouden van productiviteit en vermindert ziekteverzuim.

Hoe kan 'Coach on the Road' mijn Mentale Veerkracht verbeteren?
Door gepersonaliseerde coaching gericht op het identificeren en hanteren van stressfactoren en het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën.

Wat maakt de aanpak van 'Coach on the Road' uniek?
De snelle interventie en de op maat gemaakte begeleiding afgestemd op individuele behoeften en uitdagingen

Misschien ook interessant

Zelfverzekerd op de werkvloer: tips voor zelfvertrouwen in je carrière
05/3/2024 Coach on the road
Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf. Het is de kijk die je hebt op hoe je omgaat met situaties die op je pad komen. In de positieve psychologie wordt zelfvertrouwen uitgedrukt als de balans tussen vaardigheid en waardigheid. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je assertief en veerkrachtig, je neemt zelf de regie over de situatie. Zelfvertrouwen zal het resultaat en de kwaliteit van je werk en je relaties dan ook positief beïnvloeden.
Op weg naar Mentale Veerkracht met Coach on the Road
04/1/2024 Coach on the road
Mentale veerkracht is essentieel in onze snelle en stressvolle wereld. Het staat voor het vermogen om effectief om te gaan met stress, druk, en uitdagingen, en om sterk terug te komen na tegenslagen. In deze blog verkennen we hoe 'Coach on the Road', een initiatief van Vitaal Concern, bijdraagt aan het versterken van deze cruciale eigenschap.